10

Kapitel 10: HISTORISK ÅTERBLICK

Fram till 1930-talet var Sverige framförallt ett utvandringsland. Det var efter Andra världskrigets slut som en invandring i större omfattning till Sverige ägde rum.

Mycket av vad som idag betecknas som extremism var självklara värderingar för inte länge sedan, värderingar kring vilka rådde partipolitisk konsensus.Beslutet om en reglerad invandring togs i stor partipolitisk enighet. LO var därvid pådrivande.Det har från riksdagspartiernas sida – framförallt socialdemokraternas – funnits en övertro på möjligheterna att genom överföring av skatteresurser motverka anpassningsproblem och sociala spänningar till följd av invandringen.Den förda politiken har gått hand-i-hand med massiva försök till opinionspåverkan. Denna påverkan tagit formen av dels lagar med hot om straff, dels kampanjanden. Där har massmedia och skolväsendet spelat och spelar en central roll

Invandrare har, i egenskap av ”utsatt grupp”, tidigt givits en på olika sätt -prioriterad ställning

FN, dess olika organ och tjänstemän, har spelat en aktiv roll som påtryckare. Internationella konventioner och deklarationer om ”mänskliga rättigheter” har spelat en roll. Det finns en strävan att avlägsna beslut från den demokratiska arenan, för att istället göra det till en fråga om juridik. Det finns dock en avgörande skillnad mellan två typer av rättigheter

De åtaganden för ”mångkultur” om gjordes på 70-talet kunde fungera med en begränsad invandring och en stark ekonomisk tillväxt. I båda dessa avseenden har det sedan gått på ett annat sätt.

Regeringen Bildt-Westerberg 1991-94 innebar att vällovliga ansatser från s-regeringen omintetgjordes. Med denna regering genomfördes en kursomläggning i invandringspolitiken – ”slussarna öppnades”

Den svenska flyktingpolitiken har varit ryckig och nyckfull, och i bara liten utsträckning fyllt funktionen av att ge skydd åt verkligt skyddsbehövande.

Övergången till domstolsprövning skulle öka rättssäkerheten och samtidigt få stopp på eviga överklaganden. Resultatet har blivit – vid avslag – att man bara stannar kvar, som ”papperslös”.

Det brittiska EU-förslaget om ”Safe Haven” stoppades genom inte minst insatser från svenska politiker.

Det som haft till syfte – enligt vad som föregivits – att motverka diskriminering (av invandrare) har i praktiken skapat just diskriminering (av svenskar).

4 Responses to 10

 1. Cavatus skriver:

  Har läst kap 10 c och det är väldigt intressant att en opinionsbildare, David Schwartz, så oemotsagd kunde få lobba för sin egen syn på hur invandringen skulle omformas, hur lätt de svenska politikerna köpte detta, hur de lät Schwartz stå oemotsagd. Hans retorik går att likna vid den som användes av nazisterna, rena rama propagandakampanjen. Det är obehagligt att läsa så här i efterhand.

 2. Cavatus skriver:

  Har läst kap 10f och följande slår mig efter att ha läst avsnittet om fördomar och bekämpandet av dessa:

  ”I en del sammanhang kan sådana här föreställningar bli farliga, särskilt när bilden av den egna nationaliteten/kulturen idealiseras och andra nedvärderas och bespottas.”

  Det är just denna förställning om att Sverige skulle vara himmelriket på jorden som gör att politiker och makthavare gör allt för att släppa in så många invandrare som möjligt och samla godhetspoäng, och detta är farligt för Sverige. Ekonomi, samhällsstrukturer, sammanhållning, social tilltro, ja, allt sätts på spel i denna multikulturalistiska religionsutövning som enkom vilar på en … fördom!!

 3. Stam Strom skriver:

  Tack för ett intressant arbete, har en fråga om ett av citateten som jag hoppas jag kunde få svar på. Varifrån är följande citat av Jonas Widgren?

  ”Sverige borde verkligen ta chansen att bli första land i Europa som medvetet satsar på att låta invandrarna behålla sin identitet, sin egen kultur.” 10c 6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: